EI feitjes

ribbel ei

af en toe vinden wij een ei met een geribbelde schaal. De kip heeft een ‘foutje’ gemaakt terwijl de eischaal werd gevormd. Meestal wordt dit veroorzaakt door littekenweefsel in de eileider. De kip heeft er geen last van, maar het ei is niet mooi genoeg om in een doosje te komen. Dit soort eieren gaat naar de brekerij.

Zelf hebben we een keer een ribbelei gekookt en wat denk je? De ribbels werken door in het eiwit. Na het pellen hadden we nog steeds een geribbeld ei! 😉

Vers ei

Bij een vers ei ziet u, nadat het ei gebroken is, heel duidelijk dat de dooier bol staat. Daar omheen ziet u het dikwit als een mooie cirkel. En daar weer omheen zit het dunwit. Hoe ouder het ei, hoe meer dikwit en dunwit in elkaar overlopen. 

TIP: Wilt u advocaat maken? Bestel de eieren dan minimaal twee weken van tevoren. Met verse eieren kunt u tijdens het advocaat maken ‘last’ hebben van het verschil tussen dikwit en dunwit. 

Windei

De kip heeft een ei gelegd dat nog niet helemaal af is. En hoewel de naam windei doet vermoeden dat het een met lucht gevulde eischaal is, is juist het omgekeerde waar: het binnenste van het ei is klaar, maar de harde eischaal ontbreekt.

.

Welke kleur kip legt welke kleur eieren?

We weten dat er witte eieren zijn en bruine eieren. Maar komt een bruin ei altijd van een bruine kip? En wordt een wit ei altijd gelegd door een witte kip? In Nederland heeft een leghennenhouder grofweg keuze uit drie soorten kippen: een bruine kip die bruine eieren legt / een witte kip die witte eieren legt / een witte kip die bruine eieren legt. Het maakt niet uit of de kip binnen leeft of ook buiten komt, de kleur van het ei is genetisch bepaald. Maar hoe weet je nou welke kip welke kleur eieren legt?

Dat zie je aan de kleur van de oorlellen! Heeft een kip rode oorlellen? Dan legt ze bruine eieren. En heeft de kip witte oorlellen? Dan legt ze witte eieren.

rode oorlellen, dus deze kippen leggen bruine eieren

witte oorlel, dus deze kip legt witte eieren